tiistai 26. toukokuuta 2015

Mielen hyvinvointi


Tuttu käsite varmasti meille jokaiselle, mutta mitä se todellisuudessa tarkoittaa? RISK!- tiimin Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen- opintojaksossa kävimme myös tätä asiaa läpi dialogitreeneissä.  

Meillä jokaisella on oma tapa huoltaa mieltä ja kehoa siten, että se voi hyvin. Toiselle mielen hyvinvointi on ruuanlaittoa, toiselle ystävien kanssa vietettävää leffailtaa ja toisille huhkimista punttisalilla. Tavoitteena on kuitenkin se, että jokaisella todella on joku tapa, jolla huoltaa mieltään. Tätä myös korostimme pitämissämme treeneissä, muun muassa pohtimalla jokaisen omaan elämään liittyviä asioita, jotka vaikuttavat mielen hyvinvointiin. 

Dialogitreeneissä kävimme keskustelua siitä, millaisia ennakkokäsityksiä meillä on ihmisistä, jotka kamppailevat oman mielenterveytensä kanssa. Yksi allekirjoittaneista pureutui aiheeseen enemmän myös lukemansa kirjan pohjalta, jossa käsiteltiin nuorten mielenterveyshäiriöitä. Mauri Marttusen ym. (2013) kirjoittama Nuorten mielenterveyshäiriöt on opas nuorten kanssa työskenteleville aikuisille, jossa käydään hyvin läpi erilaisia nuorten mielenterveyshäiriöitä. Allekirjoittanutta hätkähdytti, miten paljon erilaisia mielenterveyteen liittyviä häiriöitä tai ongelmia voi nuorilla ja nuorilla aikuisilla esiintyä ja se, miten monet niistä alkavat esiintyä jo hyvin nuorella iällä. Lähes kaikissa häiriöissä todettiin se, miten tärkeää aikuisen tuki ja kuuntelu nuorelle on. On ensiarvoisen tärkeää, että nuori tulee aidosti kuulluksi ongelmiensa kanssa, eikä hoitomuotona ensisijaisesti olekaan pilleripurkki. 

Toinen luettavaksi valittu on Richard Wisemanin teos nimeltään Revi tämä kirja – Unohda positiivinen ajattelu, toimi positiivisesti! Kirjassa kerrottiin laajasti erilaisia tutkimuksia liittyen mielen hyvinvointiin ja positiiviseen asenteeseen. Kirja on jaettu kuuteen aihealueeseen, muun muassa Miten olla onnellinen, Tahdonvoima sekä Uuden minän luominen. Kirjasta teki mielenkiintoisen muun muassa eri aihealueisiin liittyvät käytännön tehtävät. Kirja esimerkiksi alkaa sillä, että kirjoittaja käskee repimään sivun irti kirjasta ja rypistämään sen pieneksi palloksi. Ehkä suurin kolahdus kirjassa minulle oli ajatus ikään kuin -periaatteesta. Esimerkiksi onnellisuutta haluttaessa toimitaan ikään kuin oltaisiin onnellisia. Jos hymyillään suuresti ja keholla viestitään olevamme onnellisia myös mieli on pian onnellinen. Ikään kuin -periaate toimii melkeinpä kaikissa arkielämän tekemissä, ei siis vain hymyilemisessä. Uskon, että tämä toimii, joten kokeilkaa tekin! 

Kolmas aihealueeseen pureutuva kirja oli Kristian Ekströmin SimplyWell - neljä askelta terveyteen. Kirjassa annetaan vinkkejä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin pienin askelin. Yhdessä kirjan neljästä osiosta pureudutaan mielen hyvinvointiin painottaen positiivisen ajattelun tärkeyttä. Sosiaaliset suhteet ja läheisten tapaaminen kasvokkain ovat tärkeitä mielen hyvinvointia ylläpitäviä asioita, niin kuin myös luonnossa vietetty aika, joka laskee verenpainetta ja stressitasoa ja tasoittaa mielialaa. Oikealla asennolla ja oikealla hengitystekniikalla on myös yllättävän suuria vaikutuksia stressiin ja mielialaan. Kirjassa neuvotaan myös olemaan joka päivä kiitollinen vähintään kolmesta asiasta ja levittämään hyvää mieltä myös ympärille pienillä teoilla ja sanoilla. Milloin sinä viimeksi moikkasit naapuria rappukäytävässä tai pidit ovea auki tuntemattomalle? Entä milloin kävit viimeksi liikkumassa luonnossa? Mielen hyvinvointi lähtee pienistä asioista. 

Kirjojen teemoissa nousi esille kuuntelun tärkeys sekä positiivinen ajattelutapa. Näitä teemoja käsittelimme myös treeneissä, kun pohdimme mielenterveyspotilaan kohtaamista tulevaisuuden ammattilaisina sosiaali- ja terveysalalla. Tiimin keskusteluissa nousi esille myös asiakkaan kunnioittaminen ja aito kohtaaminen: meidän kahdenkymmenen hengen tiimistämme joka neljäs sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Emme kohtaa mielenterveyskuntoutujia sairaina, vaan yksilöllisinä ihmisinä. 

-Maiju, Mimmi & Anne

Lähteet: 
Nuorten mielenterveyshäiriöt- Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille., Marttunen, Huurre, Strandholm, Viialainen (toim.)., THL julkaisu painettu 2013 
Wiseman, R. 2014.
Revi tämä kirja - Unohda positiivinen ajattelu, toimi positiivisesti! Otavan kirjapaino Oy. Keuruu
 
Ekström, K. 2014. SimplyWell - Neljä askelta terveyteen. Tammi. Helsinki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti